Getest: Mavic Cosmic Boa

Getest: Mavic Cosmic Boa

Voor een goede fietsschoen leg je al snel héél veel geld neer. Is dat terecht? Ja, deels. Toch zegt geld niet altijd alles. De Mavic Cosmic Boa kost bijvoorbeeld ‘slechts’ €130, maar heeft mij wel veel plezierige ritjes bezorgd. Hieronder licht ik hem uit!

Cosmic Boa

De Cosmic-lijn van Mavic is inmiddels een begrip. Vorig jaar mocht ik de Cosmic Ultimate SL uitproberen en was ik razend enthousiast. De schoen is extreem licht, erg stijf en ziet er snel uit. De Cosmic Boa doet qua uiterlijk niet heel veel onder voor de Ultimate SL. Zo zijn beide schoenen uitgerust met slechts één Boa-sluiting en staat het logo van Mavic groot aan de zijkant. Neem een kijkje op de site van Mavic en je zult zien dat alle andere wegschoenen (uit het topsegment) wél zijn uitgerust met een dubbele sluiting.

Mavic Cosmic Boa

Het grootste verschil zit hem natuurlijk in de prijs. De Cosmic Ultimate SL kost €380, de Cosmic Boa €130. Dat is best een verschil. De twee schoenen met elkaar vergelijken is verder zinloos, maar voor mij is het leuk om de verschillen zelf te ervaren. Zit er wel zoveel verschil tussen twee schoenen die qua prijs zo uiteen lopen? Met die vraag ging ik op pad.

Specificaties:
– Kunststof buitenzool, Energy Comp
– Microvezel buitenkant
– Ortholite binnenzool
– Boa L6-sluiting
– Gewicht:
– Maten: 38 t/m 48
– Kleuren: groengeel, wit en zwart
– Gewicht: 262 (maat 45) per schoen
– Adviesprijs: €130

Mavic Cosmic Boa
Een zool van nylon versterkt kunststof.

Tijdens het uitpakken van de doos merkte ik al gelijk het (licht)gewicht op. Dat is fijn, want ik was van plan ze tijdens een weekendje Ardennen uit te proberen en dan is elk grammetje minder de Stockeu op erg welkom. Volgens Mavic zijn de schoenen trouwens erg geschikt om mee te klimmen, staat er in het persbericht. “Gemaakt voor lange dagen in het zadel, perfect voor flinke beklimmingen.” Kijk, dat scheelt al.

ik ontving de Cosmic Boa compleet in het wit. De schoen is ook in het ‘groengeel’ en zwart te koop. De witte variant vind ik mooi, maar ook gevaarlijk. Witte fietsschoenen zitten binnen no-time onder de smeerstrepen en/of andere viezigheid. Elk vuilstreepje valt op, zeker als de volledige schoen wit kleurt. Zelfs het normaal gele Mavic-logo is wit. Alleen de binnenzool kleurt zwart, maar dat zie je dan weer niet van de buitenkant…

Mavic Cosmic boa
De schoen is uitgerust met veel kleine gaatjes, zoals hier goed is te zien.

Met een zelf gewogen gewicht van 262 gram (maat 45) voelt de schoen licht aan. De buitenzool is van nylon versterkt kunststof en de binnenzool van Ortholite. De buitenkant van de schoen is gemaakt van microvezel en heeft een Boa L6-sluiting. Wat opvalt is dat er meerdere ventilatiegaten over heel de schoen te vinden zijn. Van teen tot hak zijn allebei de zijkanten uitgerust met kleine gaatjes. Het moet voor extra comfort en ventilatie zorgen. Je tenen hebben genoeg bewegingsvrijheid, want de Cosmic Boa heeft een wijde voorkant.

Goede schoenen

Ik moet toegeven: ik ben positief verrast. Vooraf had ik zo mijn bedenkingen over de Cosmic Boa. Op foto’s zag de schoen er ietwat ‘goedkoop’ uit en had het naar mijn mening niet veel uitstraling. Toen ik het pakketje opende, veranderde mijn mening. De schoenen zien er strak uit en doen echt niet veel onder voor andere schoenen uit een hogere prijsklasse. Dat is dan puur op uiterlijk gebied.

Bij het maken van de schoenen is er niet het allerbeste materiaal gebruikt, en dat merk je. De kunststof zool is fijn voor beginners en/of mensen die alleen ritjes maken bij een lage snelheid, maar niet geschikt voor fanatieke rijders. Als elke wattage telt, is het wel fijn dat de schoen zoveel mogelijk kracht uit je benen naar de pedalen duwt. Dat is met een kunststof zool toch minder.

Mavic Cosmic SL Ultimate

Lees ook

Getest: Mavic Cosmic SL Ultimate schoenen

Mavic meet de stijfheid met haar eigen ‘Index Energy Transfer’. De Cosmic Boa scoort 50/100, terwijl bijvoorbeeld de duurdere Ultimate SL 100/100 scoort. Het geeft aan dat je met de kunststof Cosmic Boa minder kracht richting je pedalen duwt dan met de carbonschoenen van Mavic. fietsen/" 7136 target="_self">Fiets je af en toe een lekker ritje met een gemiddelde van +- 26 km/h, dan maakt dat allemaal niet uit. Als het competitiever wordt, is het raadzaam om voor carbonschoenen te kiezen. Heel veel duurder hoeft dat overigens niet te zijn.

Conclusie

Al met al is de Cosmic Boa gewoon een prima schoen. Op gebied van prijs-kwaliteit is het een fijne fietsschoen en stelde het mij niet teleur. Naast het feit dat de zool niet erg meegeeft, valt er verder weinig aan te merken op de Cosmic Boa. Het zit allemaal comfortabel, de draaisluiting van Boa is gewoon degelijk en de schoen is nagenoeg wind- en waterdicht. Voor €130 haal je ‘m al in huis en dat is een heel schappelijke prijs.

De Cosmic Boa is verkrijgbaar vanaf maat 38 2/3 tot en met 48 2/3.

Plus- en minpunten:
+ Licht
+ Prijs-kwaliteitsverhouding

– Niet stijf


De schoenen zijn ook in het ‘geelgroen’ en zwart te koop.

Share this post