Getest: Greg LeMond Limited Edition Jersey van Mavic

Getest: Greg LeMond Limited Edition Jersey van Mavic

Wat als je 87 uur hebt gefietst en je op acht tellen het geel misloopt. Dan baal je wel even. Het overkwam Laurent Fignon in 1989 toen Greg LeMond met acht seconden verschil de Tour de France won. Mavic komt omdat het dertig jaar geleden is met een ‘Greg LeMond Limited Edition Jersey’. Wij hebben hem getest!

Acht seconden

Terug naar de Tour van 1989. Met een achterstand van 50 seconden begon LeMond aan de 24,5 kilometer ‘lange’ slottijdrit van Versailles naar Parijs. De Amerikaan moest iets meer dan twee seconden per kilometer goedmaken op Fignon om voor de tweede keer in zijn carrière de Tour te winnen. In de spannendste ontknoping ooit lukte het LeMond om 58 seconden terug te pakken op Fignon en veroverde hij op de slotdag het geel.

Dertig jaar na die historische overwinning komt Mavic met een Limited Edition Greg LeMond-shirt. Leuk om als aandenken aan de Tour van ’89 te hebben, of omdat je groot fan bent (geweest) van de drievoudig Tourwinnaar. “De helden van de wielersport”, staat er aan de onderkant van het shirt, en dat klopt natuurlijk wel. Helden moet geëerd worden. Daarom hebben Sean Kelly en Bernhard Hinault ook een eigen shirt gekregen.

Tijdritstuur

Maar waarom doet Mavic dat? Nou, dat is eigenlijk best logisch. LeMond reed destijds voor wielerploeg ADR W-Cup Bottecchia en dat werd gesponsord door Mavic. De ploeg van een ietwat louche autohandelaar bestond dat jaar uit bekende namen als Frank Hoste, Eddy Planckaert, Johan Museeuw, Roland Liboton en ploegleider José De Cauwer. Op een Bottecchia met Mavic-componenten en een dicht Comete wiel schreef LeMond geschiedenis. Na afloop ging het vooral over het tijdritstuur. “Na de tijdrit stroomden de orders binnen. Iedereen wilde zo’n stuur hebben.”

Een ‘spaghettistuur’, zo werd het destijds genoemd. De Cauwer vertelde onlangs in een interview met De Telegraaf meer over zijn revolutionaire ingeving. Eigenlijk was zo’n stuur verboden, maar door ’s ochtendsvroeg langs te gaan bij juryvoorzitter Claude Jacquat – die De Cauwer snel weer wegstuurde omdat hij graag verder wilde slapen – kreeg hij toch voor elkaar dat LeMond met een ander stuur mocht starten. Rugpijn, gaf De Cauwer destijds als reden aan. “Het zou toch zonde zijn als LeMond de Tour al na vijf etappes moet verlaten”, zei hij voor de 73 kilometer lange race tegen de klok. Dat was overtuigend genoeg.

LeMond won de tijdrit en pakte het geel. Zestien ritten later verscheen hij opnieuw met het tijdritstuur aan de start. “Na afloop kwamen de vragen, maar wij bleven volhouden dat het te maken had met de rugpijn van LeMond. Het stuur was van Scott, maar we hadden er stickers van Mavic overgeplakt.” Het kan dus raar lopen. Wat als Jacquat het stuur niet had goedgekeurd? Dan had LeMond de Tour misschien wel niet gewonnen… Maar goed: ‘als’ bestaat niet.

In 2019 komt Mavic dus met een ode aan LeMond op de proppen. Met een ‘Greg LeMond Limited Edition’ shirt, pet en sokken fietsen/" 7136 target="_self">fiets je er stijlvol bij met een vette knipoog naar het verleden. Op alle drie de kledingstukken staat ook de belangrijkste verwijzing naar het legendarisch moment: het cijfer 8. In de kraag van het shirt is een afbeelding van LeMond te zien en aan de binnenkant staat een korte introductie.

Greg LeMond Limited Edition Jersey Greg LeMond Limited Edition Jersey

Specificaties:

– Geschikt voor warme ritten
– Limited Edition
– 86% Polyester en 14% Elastaan
– ‘Slim fit’
– 3 achterzakken en een ritssluiting
– Maten: S tot en met XXL
Adviesprijs shirt: €120 (€30 voor de pet, €18 voor de sokken)

Erg los

Dit is een mooi shirtje waar een leuk verhaal achter zit. Mavic vind ik overall een goed merk, maar wat betreft kleding ben ik niet heel enthousiast. Waar de prijs doet vermoeden dat de kleding van topkwaliteit moet zijn, daar valt dat in werkelijkheid vaak tegen. Vanaf €80 schaf je een Mavic-shirtje aan en dat is – hoe gek het ook klinkt – een schappelijke prijs. Wielerkleding is tegenwoordig enorm duur, dat is gewoon een feit.

Voor €120 schaf je de Greg LeMond Jersey aan. Dat zijn een boel knaken. Voor het verhaal erachter is dat wel te verklaren, maar het blijft maar een simpel wielershirt waar niet al teveel te technische hoogstandjes aan zitten.

Het shirt, voor 86% bestaande uit Polyester en 14% uit Elastaan, is lekker licht en luchtig. Op de website valt te lezen dat het een ‘Slim Fit’-shirt is. In vergelijking met andere Mavic-shirts klopt dat inderdaad, maar heel strak zit het allemaal niet. Aangezien het geen shirt is om wedstrijden in te rijden maar vooral om mee te toeren, is dat ook helemaal prima. Mocht je wel behoefte hebben aan iets ‘strakkers’ dan kun je altijd een maatje kleiner bestellen.

Aan stretch geen gebrek, want je kunt het shirt vooral bij de mouwen behoorlijk ver uitrekken. Aan de mouweinden zit geen rubberen strookje om alles op zijn plek te houden. Desalniettemin zwabbert het niet. Aan de achterzijde zit wel een rubberen strook zodat het shirt mooi op de bib blijft plakken en niet omhoog schuift. Dat is tenminste de bedoeling, maar in werkelijkheid wil het shirt nog wel eens omhoogklimmen. Héél mooi sluit het allemaal niet aan. Ik kan mij wel inbeelden dat voor iemand met respectievelijk een maatje meer dit gewoon prima kleding is. Strakker is niet altijd beter.

Greg LeMond Limited Edition Jersey
Greg LeMond Limited Edition JerseyGreg LeMond Limited Edition Jersey

Wat ventilatie betreft is het shirt gewoon prima. Ben ik iets te kritisch? Als ik vanuit ‘wedstrijd-oogpunt’ kijk wel, maar vanuit ‘toer-oogpunt’ niet. Ik moet er niet aan denken om wedstrijden in een ‘los’ shirt te rijden, maar een simpel koffieritje of lange duurtocht is prima vol te maken met de Greg LeMond Limited Edition Jersey. De prijs vind ik wel aan de hoge kant, maar dat moet iedereen voor zichzelf bepalen. Je hebt in ieder geval een opvallend gesoigneerd shirtje aan waarmee je genoeg voer tot gesprekstof meedraagt.

Plus- en minpunten:
+ Licht en luchtig
+ Mooi hebbedingetje

– Prijs-kwaliteitsverhouding
– Te los

Share this post