Getest: Giant Surge Comp schoenen

Getest: Giant Surge Comp schoenen

De Surge Comp is het instapmodel van de vernieuwde Surge serie. De schoen is anders dan anders, want de zool is x-vormig. Hoe het zit? Dat lees je hieronder, want wij hebben hem getest!

Giant Surge

De Surge-lijn bestaat uit drie modellen. De Surge Pro is het topmodel en kost €299,95. Daarna volgt de Surge Elite (€219,95) en dan de Surge Comp (€149,95). Vanaf een afstandje lijken de schoenen op elkaar, al zie je wel een duidelijk verschil tussen de Pro en de Elite en Comp. De Pro heeft namelijk een dubbele BOA-sluiting, de Elite en Comp hebben één BOA-sluiting en een klittenbandsluiting.

Maar dat is natuurlijk niet de hoofdreden voor het prijsverschil. Het grootste verschil zit ‘m namelijk in de zool. De Surge Pro heeft de stijfste ExoBeam zool, terwijl de Surge Elite een zool van een combinatie van carbon thermoset en glasvezel composiet heeft. De Surge Comp – die wij hebben getest – heeft een nylon zool.

De Surge Comp weegt volgens Giant 315 gram (maat 43) en is verkrijgbaar in twee kleuren: wit en fluorgeel. De prijs is zoals eerder vermeld €149,95.

Specificaties:
– Nylon ExoBeam buitenzool
– TransTextura Plus binnenzool
– Polyurethaan bovenzijde
– BOA-sluiting en klittenbandsluiting
– Maten: 40 t/m 48
– Verkrijgbaar in twee kleuren: wit en fluorgeel
– Adviesprijs: €149,95
– Meer informatie: klik hier

De Surge-schoenen zien er anders uit dan normaal. De onderkant van de schoen is x-vormig en ziet er met een beetje fantasie als een 8 uit. De ExoBeam buitenzool heeft als functie om zoveel mogelijk kracht richting de pedalen te duwen. Doordat de voorkant breed is, kan daar alle kracht kwijt. Het middendeel bestaat niet uit een platte zool, maar is een rechthoekig stuk carbon dat de hiel met de voorvoet verbindt.

‘De schoen ziet er met een beetje fantasie als een 8 uit’

“Deze X-vorm zorgt voor een torsionele flex in de zool van de voorvoet ten opzichte van de hiel. Hierdoor is de zool stijf waar die stijf moet zijn, wordt de krachtoverbrenging verbeterd en het comfort verhoogd”, zegt Giant over de speciale zool.

Wat ook opvalt is een extra laagje aan de zijkant van de schoen waar de kabel van de BOA-sluiting doorheen loopt. Bij het aandraaien van de sluiting draai je als het ware de schoen om je voet. Giant noemt het de ExoWrap technologie, die ervoor zorgt dat je voet optimaal wordt ondersteund en de trapefficiëntie wordt gemaximaliseerd.

Comfortabele schoen

Er valt genoeg over de Surge Comp te vertellen, maar het belangrijkste is natuurlijk hoe de schoen in het echt zit. Over de stijfheid van de zool heb ik niets te klagen. De schoen voelt erg stijf aan en je hebt echt het idee dat je alle kracht ook echt op de pedalen overbrengt. Geen gezeur, de Surge Comp is gewoon een goede raceschoen.

Giant Surge Comp
De schoen ziet er strak uit en zit fijn.

De schoen zit erg comfortabel. Met een simpele draai aan de BOA-sluiting sluit de schoen mooi om de voet. Daarom vind ik het strookje klittenband ook niet helemaal nodig, want dat verandert weinig aan de pasvorm. Het oogt ook direct goedkoper. De ‘losse’ zijkant (waar de BOA aan is verbonden) ziet er bijzonder niet-aerodynamisch uit, maar is wel functioneel. Bij het aandraaien merk je dat de schoen mooier om je voet sluit.

Of het bewust of onbewust was weet ik niet, maar tijdens het fietsen merkte ik wel dat ik meer op mijn voorvoeten en afwikkeling lette. Normaal geeft een hele zool ‘mee’, maar nu viel het mij op dat het vooral voorin gebeurt en je voet meer naar voren wordt gedwongen. Logisch, want dat is het doel van de x-vormige ExoBeam zool. Ik merkte het dus wel, maar dan in de positieve zin van het woord.

Giant Surge Comp
De ExoBeam buitenzool is hier goed te zien.

Door een knieblessure was ik wat terughoudend om weer de fietsen/" 7136 target="_self">fiets op te stappen. Tijdens en na afloop van mijn trainingsrit had ik echter nergens last van. Naderhand zocht ik informatie op over de ExoBeam technologie en kwam ik erachter dat je bij iedere pedaalslag minder druk zet op je knie- en enkelgewrichten. Of het daadwerkelijk door de ExoBeam technologie komt weet ik niet, maar van knieklachten op de fietsen/" 7136 target="_self">fiets heb ik geen last meer.

Niet duur en prima kwaliteit

Is het een aanrader? Naar mijn mening wel. De schoen is niet duur (€149,95) en erg stijf. De bijzondere buitenzool is de moeite van het uitproberen zeker waard en de pasvorm is erg comfortabel. Met een gewogen gewicht van 301 gram (maat 45) is de Surge Comp zelfs lichter dan Giant aangeeft. De schoenen zijn zelfs lichter dan de topmodellen van Sidi (Shot) en Ekoï (R5), om maar een voorbeeld te geven. Daarnaast is de ventilatie goed.

Giant Surge Comp
Links is de ‘flap’ goed te zien, rechts zie je dat het los erg hangt.

Als je op zoek bent naar een niet al te dure raceschoen is de Surge Comp zeker een aanrader. Heb je (net zoals ik) last van knieklachten, dan zou ik je de schoenen helemaal aanraden. Als je wedstrijden rijdt zou ik misschien de twee stijvere modellen van de Surge aanbevelen, maar bij ‘normaal’ gebruik heb je meer dan genoeg aan de Comp. Kortom: ik ben tevreden!

Plus- en minpunten:
+ Goede prijs-kwaliteitsverhouding
+ Stijf
+ Lichte schoen

– Onnodig klittenband

Share this post