Getest: Ekoï R5 schoenen

Getest: Ekoï R5 schoenen

Ekoï heeft echt niet alleen maar goedkope spullen op voorraad. Hoewel het Franse merk op haar website een en al korting uitstraalt, is lang niet alles betaalbaar en enkel weggelegd voor beginnende wielrenners. Wij hebben de Ekoï R5 carbonschoenen getest. Iets duurder, maar ook van veel betere kwaliteit.

Ekoï R5

De R5 is wat betreft schoenen het paradepaardje van Ekoï. Wij ontvingen de schoenen met carbon zool in het zwart, maar de schoen is ook volledig naar jouw smaak te ‘designen’. Een schaarsgeklede vrouw op een raket? De regenboogkleuren? Of lippen van een vrouw? Niets is Ekoï te gek en alles is mogelijk om op de zijkant van je schoen te zetten. Je moet het maar willen..

Ekoï R5

Wij ontvingen de R5 dus in het zwart. Onopvallend zwart is het niet. Althans, van een afstandje valt er nauwelijks iets op, maar van dichtbij zie je wel degelijk de details goed zitten. Aan de binnenzijde staat (als je goed kijkt) ‘Born to ride’. Aan de buitenzijde van de schoen is er een doodskop (waarom?!) te zien met ernaast ‘Ekoï Cycling’. De anders ietwat saaie schoen ziet er zo een stuk knapper uit.

Specificaties
– SHD carbon zool
– Bovenkant van synthetisch leer
– Stijfheid zool op Ekoï schaal: 10/10
– Ergonomisch gevormde hiel
– Twee Atop-draaisluitingen
– Zes ventilatiegaten in de zool
– Maten: 39 t/m 47
– Kleuren: Wit, zwart, rood en blauw
– Gewicht: 271 gram (maat 41)
– Adviesprijs: €279,99, meer informatie is hier te vinden.

Verslavend

Ik kom er maar direct voor uit: ook ik ben ooit slachtoffer geworden van de Ekoï website. Terwijl ik toch echt alleen een simpele helm zocht, werd een paar dagen later een doos bezorgd met daarin meerdere helmen, sokken, schoenen en kleding. “Het was in de sale”, zei ik verontschuldigend tegen mijn vriendin. Zo’n reactie krijg ik meestal te horen als er weer een Wehkamp-busje voor de deur staat en ik voor de zoveelste keer een pakket vol kleding in ontvangst moet nemen. Als iets in de uitverkoop is, klinkt het al zoveel beter.

Moraal van het verhaal: plots was ik dus de eigenaar van een setje Ekoï-schoenen. Nooit in het echt gezien, nooit gepast.. Mijn eerste kennismaking moest wel goed zijn. Duur waren ze niet – ik meen minder dan €70 – dus veel mocht ik er niet van verwachten. De zool was weliswaar van carbon, maar de rest van de schoen was niet van de allerbeste kwaliteit. Als plumpudding viel de schoen om mijn voet. Ik heb er twee keer meegefietst en toen maar mijn oude, vertrapte schoenen weer uit de kast gehaald.

Van de R5 mocht ik iets meer verwachten. Ditmaal niet in de sale, maar gewoon het volle pond: €279,99. De zool is gemaakt van SHD carbon en biedt volgens Ekoï maximale stijfheid. Met zes ventilatiegaten in de zool en meer dan honderd mini-gaatjes op het synthetische leer hoef je ook niet bang te zijn voor zweetvoeten.

Ekoï R5
Driepuntsluiting en zes ventilatiegaten.

Ekoï R5
De binnenzool zit erg lekker. Het voelt zacht en comfortabel aan.

Al fietsend heb ik veel plezier beleefd aan de R5. De zool geeft flink mee en de bovenvoering valt in tegenstelling tot mijn eerdere Ekoï schoenen niet in elkaar. Ik ben vooral fan van de binnenzool. Heel bijzonder is het zooltje niet, maar doordat het zacht is en voorgevormd blijft je voet mooi zitten. Ter hoogte van de hiel zit er ook extra padding, waardoor je gewoon een comfortabele positie in de schoen hebt.

Over de bovenkant van de schoen ben ik iets minder te spreken. De draaisluiting van Atop zijn redelijk, maar niet het allerbeste materiaal. Het voelt gewoon goedkoop aan en je draait makkelijk door. De tong wordt op zijn plaats gehouden door twee kabeltjes. Je moet goed je best doen om de tong mooi om je bovenvoet te sluiten. Dat kan makkelijker.

Ekoï R5
De zijkant van de R5. Met de juiste belichting is de tekst goed te zien.

Kwalitatief gezien is de Ekoï R5 gewoon een goede schoen. Geen poespas, maar gewoon comfortabel en stijf. De prijs vind ik wel aan de hoge kant, maar dat is tegenwoordig ‘normaal’ voor een carbon schoen uit het topsegment. Voor het uiterlijk hoef je de schoen niet links te laten liggen, want zoals eerder gememoreerd is het dus mogelijk om hem helemaal te optimizen. Lekker knutselen op je vrije middag. Mooi, toch? Je betaalt er wel €20 extra voor.

Plus- en minpunten:
+ Stijf
+ Comfortabel
+ In alle kleurcombinaties beschikbaar

– Erg duur

Ekoï R5

Share this post