Getest: Alpina Campiglio helm

Getest: Alpina Campiglio helm

Het Duitse merk Alpina beschikt over veel helmen voor een prima prijs. De meeste helmen zijn voor motorcrossers, kinderen of mountainbikers, maar ook voor wegwielrenners heeft Alpina een voorraad beschikbaar. Heel opvallend zijn de helmen niet, maar dat hoeft natuurlijk niks te betekenen. Wij pikten de Campiglio eruit.

Alpina Campiglio

De Valparola (vernoemd naar de Passo di Valparola) en Campiglio (vernoemd naar de Madonna di Campiglia) zijn de bekendste en tevens duurste weghelmen van Alpina. Veel verschil zit er niet tussen beide helmen, al is de Campiglio wel iets aerodynamische en ziet het er – naar mijn mening – strakker uit. De prijs is overigens ook exact hetzelfde.

Alpina Campiglio
Simpel, maar wel een strak uiterlijk

De Campiglio heeft 22 ventilatiegaten, weegt 280 gram (maat M) en is aan de achterkant mooi afgewerkt. Het heeft wat weg van een aerohelm, maar dat is het dan weer net niet. De keramische buitenschaal loopt mooi over in de HI-EPS binnenschaal en de helm is simpel te verstellen. Ook handig: een speciaal vliegnetje om ongewenst tegemoetkomend vliegverkeer tegen te houden.

Voor een bedrag van €119,95 haal je de Campiglio in huis, maar je kunt er ook voor kiezen om twee tientjes extra neer te leggen voor een volledig fluo-gele helm waarmee je goed zichtbaar bent in het verkeer. De ‘Campiglio be visible’ heeft reflectoren op de helm en bandjes zitten, plus een lampje op de achterkant van de helm. Als je een avondfietser bent is dat qua veiligheid een welkome toevoeging.

Specificaties:
– In-Mold constructie
– 22 ventilatiegaten
– Run System Ergo Pro verstelsysteem
– Custom Fit Systeem
– Edge Protect
– Ergomatic
– Vliegnetje
– Maten: S (51-56), M (55-59) en L (57-61)
– Beschikbaar in 3 kleuren: wit, fluo-geel en zwart
– Gewicht: 280 gram (maat M)
– Adviesprijs: €119,95, maar online is die voor iets meer dan de helft te vinden.

Qua uiterlijk is de Campiglio een beetje het onopvallende jongetje van de klas: hij treedt niet op de voorgrond, maar is ook weer niet de stilste leerling. Bij het openen van de doos valt mij gelijk de afwerking van de achterkant op. Met een stickertje ‘Made in Germany’ op de buitenschaal weet je gelijk waar de helm vandaan komt, maar om daar nou mee rond te rijden.. De kleurcombinatie wit-grijs-zwart met vier streepjes blauw en rood bevalt mij wel. Het ziet er strak uit en maakt mij nieuwsgierig naar het comfort.

Alpina Campiglio
De achterkant is mooi afgewerkt. Het zit behoorlijk goed, maar de ventilatie…

Niet bijzonder

Het opdoen van de helm gaat prima. De bandjes verstel je soepel en de achterkant van de helm is met het Run System Ergo Pro en Custom Fit verstelsysteem in drie posities instelbaar. De ergomatic riemsluiting moet voor extra gemak zorgen (met één hand druk je de bandjes los), maar ik ben daar niet zo’n fan van en vind het ‘ouderwetse’ kliksysteem toch wat fijner. De binnenkant van de helm heeft bij mij geen vervelende drukpunten en zit best comfortabel. De eerste indruk is goed.

Tijdens het fietsen deed de helm ‘gewoon zijn ding’. Hij voelt niet zwaar aan en blijft op zijn plek zitten, maar voor heel veel verkoeling zorgt het niet. Volgens Alpina heeft de Campiglio ‘zeer goede ventilatie’ en is het natuurlijk een uitstekende helm, maar na amper 10 kilometer had ik al door dat je hier niet onder zomerse omstandigheden mee moet fietsen. De kussentjes waren binnen no-time nat van het zweet en de druppels vielen in rap tempo naar beneden. Tijdens het fietsen voel je ook weinig van de luchtventilatie en moet je hopen op een flinke zucht wind voor nog een beetje verkoeling. De bandjes voelen trouwens ook goedkoop en niet heel comfortabel aan. Je hebt continu door dat onder je kin een bandje bungelt, althans: dat was bij mij het geval.

Conclusie: de Campiglio is voor een simpel herstelritje of korte duurrit een redelijke helm, maar als je tempoblokken doet of wedstrijden rijdt zou ik voor een andere helm kiezen. Met een prijs van €119,95 is het daarnaast niet heel moeilijk om qua functionaliteit en looks betere hoofdbescherming te vinden. Online is de Campiglio trouwens voor bijna de helft van de verkoopadviesprijs te vinden, dus dat maakt het weer iets interessanter.

Plus- en minpunten:
+ Comfortabel
+ Voelt niet zwaar
+ Ziet er best oké uit

– Prijs
– Ventilatie

Share this post