Passo del Mortirolo, baan- en benenbrekend

Passo del Mortirolo, baan- en benenbrekend

Als tegenwicht voor de almachtige Tour werd de loodzware Mortirolo vanaf 1990 de trendsetter voor de Giro en Vuelta. In rap tempo werden jaarlijks extreem zware beklimmingen geasfalteerd en in de routeschema’s opgenomen. De laatste 25 jaar trok de Girokaravaan liefst 12 keer over de Mortirolo en met gepaste trots zagen we Steven Kruijswijk in de Giro van 2015 als eerste over de top komen.

Moordende Mortirolo

Mortirolo

De beklimming van de Mortirolo is een beproeving, met als snelsten Pantani, twee keer Gotti en Basso. In 1999 werd de zekere Girowinnaar Pantani vóór de etappe met de Mortirolo uit koers genomen vanwege een te hoge hematocrietwaarde. De klassieke klim start in Mazzo over ruim 12 kilometer met bijna 11% gemiddeld! Veel uitzicht heb je niet op het prima weggetje, dat onregelmatig met uitschieters tot 18% door het bos stijgt.

Heel goed je krachten doseren is het devies, want op de steile stukken moeten ook getalenteerde klimmers vol aan de bak. Hogerop de klim wordt Pantani met een monument geëerd. Daarna opent het bos zich en leiden de laatste bochten naar de bergkamp en pas. Jaarlijks kun je je krachten meten in een veeleisende Gran Fondo met daarin de Gavia, Santa Cristina en de Mortirolo als onvervalste knaller.

Vandaag (dinsdag) rijdt de Giro over de Mortirolo. Door hevige sneeuwval en kans op lawinegevaar is de passage over de Gavia geschrapt en werd er zelfs even gespeculeerd over een dubbele passage over de Mortirolo.. Gelukkig heeft de Girobaas gekozen voor twee mindere bekende beklimmingen en wordt het peloton veel leed bespaard.

Giro d'Italia, MortiroloGiro d'Italia, MortiroloGiro d'Italia, Mortirolo


Dit is een artikel uit de fietsen/" 7136 target="_self">Fiets 500. Bestel de gids nu in plaats van €12,50 voor maar €8,95!

Share this post