Bennett verslaat Viviani in geneutraliseerde slotetappe

Bennett verslaat Viviani in geneutraliseerde slotetappe

Sam Bennett heeft de laatste etappe in de Giro d’Italia 2018 gewonnen. De Ier was in een rechtstreeks duel sneller dan Elia Viviani. Chris Froome zag zijn eindoverwinning niet meer in gevaar komen, want de slotrit werd geneutraliseerd. Tom Dumoulin beëindigt de Giro als tweede.

Neutralisatie

Vuurwerk mochten we in de 115 kilometer lange slotetappe niet verwachten, dus dat kregen we ook niet. De renners vonden het 11,5 kilometer lange rondje door het historisch gedeelte van Rome te gevaarlijk, waarop de jury besloot om de laatste zeven (van tien) rondes te neutraliseren. Hierdoor werden tijdsverschillen niet meer meegerekend en stond alleen dagwinst (en de daarbijbehorende punten) op het spel.

Waar klassementsmannen als Chris Froome en Tom Dumoulin zich op bijna tien minuten lieten rijden, daar deden de mannen van Quick-Step wel hun best om de twee aanvallers Chris Juul-Jensen en Vyacheslav Kuznetsov terug te pakken. Dat lukte net voor het ingaan van de slotronde, waarna vier andere renners aanvielen: Tony Martin, Florian Sénechal, Ryan Mullen en… Danny van Poppel. De Nederlander wilde blijkbaar niet gokken op een sprint met onder anderen Sam Bennett en Elia Viviani en reed vol mee.

Aanval Van Poppel

Mattia Cattaneo maakte vanuit het peloton de oversteek naar de vier aanvallers, maar met nog drie kilometer te gaan werden de vijf vluchters ingerekend en draaide het zoals verwacht op een massasprint uit, al bestond de voorste groep inmiddels uit niet meer dan veertig man. BORA-hansgrohe had in aanloop naar de sprint het initiatief, maar in de slotkilometer nam Quick-Step het heft in handen. Viviani werd perfect afgezet, maar moest in een rechtstreeks gevecht zijn meerdere erkennen in Bennett.

Op meer dan een kwartier achterstand bolde de rest van het peloton over de finishstreep en passeerde Chris Froome in het bijzijn van zijn zes overgebleven ploeggenoten de finish als eindwinnaar. Titelverdediger Dumoulin eindigt in deze Giro als tweede voor Miguel Angel Lopez. Sam Oomen zorgt er met zijn negende plaats voor dat er twee Nederlanders in de top tien eindigen.

Uitslag 21e etappe Giro d’Italia 2018:

1. Sam Bennett (BORA-hansgrohe)
2. Elia Viviani (Quick-Step)
3. Jempy Drucker (BMC)
4. Baptiste Planckaert (Katusha-Alpecin)
5. Manuel Belletti (Androni)
6. Sacha Modolo (EF Education First)
7. Niccolo Bonifazio (Bahrain-Merida)
8. Clément Venturini (AG2R)
9. Paolo Simion (Bardiani)
10. Fabio Sabatini (Quick-Step)

Uitslag

Eindklassement Giro d’Italia 2018:

1. Chris Froome (Sky) 89:02:39 uur
2. Tom Dumoulin (Sunweb) + 46 seconden
3. Miguel Angel Lopez (Astana) + 4:57 minuten
4. Richard Carapaz (Movistar) + 5:44 minuten
5. Domenico Pozzovivo (Bahrain-Merida) + 8:03 minuten
6. Pello Bilbao (Astana) + 11:50 minuten
7. Patrick Konrad (BORA-hansgrohe) + 13:01 minuten
8. George Bennett (LottoNL-Jumbo) + 13:17 minuten
9. Sam Oomen (Sunweb) + 14:18 minuten
10. Davide Formolo (BORA-hansgrohe) + 15:16 minuten

Eindklassement

Share this post