Zuid-Tirol: zonnige pleisterplaats voor fietsers en fijnproevers

Zuid-Tirol: zonnige pleisterplaats voor fietsers en fijnproevers

Met driehonderd zonnige dagen per jaar is Zuid-Tirol een perfecte bestemming voor een onvergetelijke fietsvakantie. Twee werelden verenigd, nergens sluit het bergleven immers zo mooi aan op de mediterrane cultuur. Het gebied is ongerept en authentiek. Niet voor niets maken de Dolomieten deel uit van de UNESCO Werelderfgoedlijst. Een paradijs voor hikers en bikers en liefhebbers van de betere cuisine: met 25 Michelinsterren is de provincie dé culinaire regio van Italië.

Tijdens een fietsvakantie vind je in hier de ideale combinatie van activiteit, natuurschoon en een eeuwenoude cultuur. Voeg daar de nodige Italiaanse charme en Tiroler gastvrijheid aan toe en voilà: het grote genieten kan beginnen. Zuid-Tirol staat immers voor variatie. Typerend zijn de eindeloze fietsroutes en talloze culinaire locaties: berghutten, waar de vermoeide fietser aangenaam wordt onthaald op de heerlijkste gerechten en streekwijnen.

Foto: Alta Badia Brand/Alex Moling

Alta Badia: alles voor een onvergetelijke bergvakantie

Voor mountainbikers én wielrenners is Alta Badia vooral in de zomer ‘the place to be’. Neem alleen al de Maratona dles Dolomites-Enel op zondag 7 juli, Europa’s grootste evenement voor fietsliefhebbers. Een panoramische tocht dwars door de zeven passen van de Dolomieten.

Minstens zo’n belevenis is de Dolomites Bike Day, op zondag 16 juni, een absolute must voor de fietsliefhebber. Van negen uur ’s ochtends tot drie uur ’s middags is een parcours van 108 kilometer lengte exclusief gereserveerd voor toerfietsers. Een gratis toegankelijk evenement, dat garant staat voor een onvergetelijke rit door het Unesco Dolomietenlandschap.

De zomer in Alta Badia staat volledig in het teken van fietsen, fietsen en nog eens fietsen. Van een heerlijk stukje toeren met het hele gezin, of lekker in het zonnetje met de e-bike tot uitdagende fietsmarathons op de zwaarste bergpieken: Alta Badia is gemaakt voor avonturen op twee wielen.

De omgeving van Alta Badia biedt dan ook alles om een fietsvakantie optimaal te beleven. Speciaal toegeruste hotels, bijvoorbeeld. Fietsenmakers en schoonmaakservice, uiteraard. Winkels voor de juiste kleding en accessoires en alles wat er bij een geslaagde fietstocht komt kijken. Stap maar op en ontdek misschien wel het meest fotogenieke landschap van Europa. Tijdens een fantastische toertochten met óf zonder ervaren gids.

Al dat fietsen maakt hongerig. Dan is het goed om te weten dat de regio bekend staat als het puikje van de Italiaanse gastronomie, met maar liefst vier Michelinsterren op nog geen 15 vierkante meter.

Het culinaire topniveau van Alta Badia wordt jaarlijks onderstreept tijdens het evenement ‘Saus dl Bosch’ (‘Delicatessen uit het bos’) op 20 augustus in Colfosco. Het dierenpark van het plaatsje is dan het centrum van een wandelroute vol lekkernijen, uitgestald in sfeervolle houten stalletjes.

Nog meer smakelijke hoogstandjes vindt u tijdens het culinaire symposium La Dolomitica in Alta Badia in augustus. Talrijke chefs van de meest gerenommeerde restaurants uit de omgeving brengen een culinaire ode aan het berglandschap waarmee zij zo innig zijn verbonden.

Voor meer informatie: www.altabadia.org/dolomieten-unesco.

Foto: Alta Badia Brand/Alex Moling

Share this post