adv: Valencia, fietsstreek bij uitstek

adv: Valencia, fietsstreek bij uitstek

De streek rondom Valencia in het westen van Spanje is perfect voor wielrennen en mountainbiken. Wie goed naar de eerste week van de Vuelta van dit jaar heeft gekeken weet dat er de mooiste bergen te vinden zijn, die allemaal worden ontsloten door rustige weggetjes, die je duizenden kilometers fietsplezier geven, zowel aan de kust als in het binnenland.

Daarbij komt het aangename klimaat voor fietsers. Met driehonderd dagen zon per jaar en een gemiddelde temperatuur die varieert van 12-20 graden in de winter tot 24-32 graden in de zomer kun je er altijd aan de bak.

Geen wonder dat profrenners de streek op duimpje kennen. Ze komen er met de Vuelta of de Ronde van Valencia, maar ook om er hun trainingskampen te houden in de winterperiode.


De fietspaden zijn aangelegd op voormalige spoorwegen

Cultuur en natuur

Ook de natuur is er mooi en divers. Terwijl je naar een bergpas van 2000 meter hoogte peddelt, kun je genieten van de uitgestrekte bossen vol Mediterraanse pijnbomen en kurkbomen, eiken en zelfs berken, die het terrein delen met allerlei soorten wild en vogels.

Ook de cultuurliefhebbers komen aan hun trekken in de regio rondom Valencia. In de loop der eeuwen hebben zich hier verschillende beschavingen gevestigd, waar de resten vandaag de dag nog steeds te vinden zijn. Bezoek archeologische opgravingen, grotschilderijen of kastelen uit de Romeinse tijd of de Middeleeuwen. De ommuurde steden in de streek zijn een herinnering aan die tijden.


Zomer en winter kun je hier als renner aan de bak

Groene routes

Een goede manier om al deze plekken te ontdekken is op de fietsen/" 7136 target="_self">fiets. De zogenaamde groene routes verbinden deze plekken en de regio rondom Valencia heeft 11 van dat soort routes. Het zijn veelal oude spoorwegen die zijn geasfalteerd en die door het gebied leiden, van de kust tot het binnenland, over passen, door tunnels en over bruggen, dwars door het prachtige Mediterrane landschap.

Daarbij heeft de regio 10 mountainbikecentra in het leven geroepen, verdeeld over de streek. Deze centra bieden toegang tot een netwerk aan mtb-routes, maar zijn daarbij ook een informatiepunt en hebben allerlei faciliteiten die voor mountainbikers van toepassing zijn. Denk aan een fietswerkplaats, restaurant en zelfs douches.

De mogelijkheden die de regio Valencia te bieden heeft zijn enorm en op cicloturismo.comunitatvalenciana.com zie je die allemaal netjes op een rijtje. Daar vind je de beste routes en eventueel gespecialiseerde bedrijven die je fietservaring nog leuker kunnen maken.

Share this post