Verslag GoH!, grasfaltgrindgraveltocht rondom Haarlem

Verslag GoH!, grasfaltgrindgraveltocht rondom Haarlem

In een tijd waarin steeds meer fietsevenementen geprofessionaliseerd worden, is er ook een tegenbeweging. Kleine clubjes die hun eigen koers uitzetten, met afterparty en al. Kleinschalig, geen commercieel belang, met fietsen en napret als hoofdingrediënten. Vooral het gravelgebeuren en de hele scene daaromheen zijn populair. De Haarlem Cycling Trotters organiseerden afgelopen weekend GoH!, een leuke rit rondom Haarlem. Een verslag.

Foto’s: Wouter van Woensel Fotografie

Het was op zaterdag 29 september 2018 een prachtige nazomerdag. De zon scheen, de dauw op het gras, kortom de perfecte dag voor een gravelride. De Haarlem Cycling Trotters hadden een iets uitgebreidere naam voor deze rit bedacht namelijk GoH! En dat staat voor ‘Grasfaltgrindgraveltocht omgeving Haarlem!’.

Honderd kilometer lang over paden, weilanden (het over gras rijden noemen ze bij HCT ‘grazelen’), wegen in aanbouw en parkpaden tussen Haarlem en Amsterdam. De route vertrok vanaf de Haarlemse Molenplas via de Mooie Nel richting het recreatiegebied Spaarnwoude Houtrak, Spieringhorn, de Amsterdamse Westtuinen, het Amsterdamse bos om Schiphol heen en via de Groene Weelde bij Hoofddorp weer terug naar de Molenplas. Zo’n 50 deelnemende gravelriders gingen vroeg op pad, ervaren of onervaren, op mountainbike, strandfiets of gravelbike. De diverse teams vertrokken om de drie minuten vanaf 9:00 uur. Onderweg waren er speciale Strava segmenten aangemaakt, zodat ook de snelheidsmaniakken aan hun trekken konden komen.

Het merendeel van de graveltochten vindt normaliter plaats in de omgeving van de Utrechtse Heuvelrug, De Brabantse Kempen en het Limburgse Mergelland. In de merendeels vlakke en dichtbevolkte Randstad verwacht je zoiets niet snel. Toch hebben de organisatoren van de GoH! de deelnemers verbaasd met verborgen paadjes achter dijkjes, huizen en hekken. De zware knollerige weilanden en het regelmatig over hekken heen tillen van de fietsen/" 7136 target="_self">fiets om de route te kunnen rijden, vergde uithoudingsvermogen en tilkracht. Tevens moest er op het merendeel van het uitgezette parcours rekening gehouden worden met de vele wandelaars en hondenbezitters die ook genoten van het mooie weer en waren er in de buurt van Amsterdam talloze andere evenementen georganiseerd, zodat de rijders van de GOH regelmatig op hun GPS moesten improviseren. Dat heeft gelukkig geen problemen opgeleverd.

De eerste rijders finishten rond twee uur en daar aangekomen wachtte hun het befaamde gravelmenu; een burger en een biertje. Wat wil een gravelrider nog meer. Met deze GoH! bewijzen de Haarlemse Cycling trotters dat in de Randstad serieuze graveltochten gereden kunnen worden!

Deze tocht werd mogelijk gemaakt door Bikeplanet Haarlem, Duursport, Kona en Endura.

Volgend jaar zelf meedoen? Houd de site in de gaten: haarlemcyclingtrotters.nl/goh/
Kun je niet wachten en wil je de route daarvoor al een keer rijden? De gps-file vind je hier: GoH!2018.zip

Share this post