Gereden: Rogelli veldtoertocht

Gereden: Rogelli veldtoertocht

Als je Rogelli hoort denk je wellicht aan de Italiaanse Riviera. Of Toscane. Maar nee, Rogelli is de merknaam van het fietskledingmerk wat de familie Wagtmans bestiert. Vanuit Sint Willebrord. In West Brabant. Rogelli heeft haar naam gegeven aan een veldtoertocht in het nabijgelegen Rucphen. FC Brabantia is de club.

Veel bos

Nu zit ‘off road’ in de genen van de vereniging, aangezien er net een gloednieuw wielerparcours zowel ‘asfalt’ als ‘veld’ is opgeleverd. Op 12 januari is er het NK veldrijden in Rucphen. De start van de veldtoertocht vond dan ook plaats op het parcours. Nou ja, inschrijven in de sporthal, en dan vertrekken, de Rogelli boog onderdoor. Het was een echte Nederlandse MTB tocht deze zondag 1 december. Dat houdt in? Vlak en veel, heel veel bos. En veel oversteekpunten; we hebben nu eenmaal geen oneindige prairie landschappen… Dus zagen we vooral winter Mountainbikers op hardtails -ook met motortje-, crossfietsen en een paar full suspensions. En ja, ook nog een pelotonnetje klassieke hybrides.

29 en 47

Er was keuze uit 29 en 47 kilometer. De route loopt vanuit Rucphen vooral naar het zuiden, en dan vooral in bosgebied van Schijf en net over de grens bij het Belgische Essen. Er was één stop, bij een manege. Wat betekent een ‘Nederlandse MTB tocht’ nog meer? Dat er veel gebruik gemaakt wordt van bestaande MTB routes. En dat houdt weer in: veel draaien en keren, veel singletrack -om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van de mogelijkheden die wij krijgen om te crossen… en dat houdt dan weer in dan je soms file rijdt.

Zeker op zo’n dag als vandaag: het was koud, het was droog en er waren veel deelnemers. Logisch, omdat er A veel fietsers in de omgeving wonen en B het kost maar 5 euro. Nou, en voor die 5 euro krijg je een hele hoop lol voor. Lekker trappen met je maatjes, achter elkaar aan ‘jagen’…. En echt lastig is zo’n tocht ook niet natuurlijk; de meeste hoogtemeters krijg je opgeteld uit de heuveltjes in het bos… Het is ook fijn: je volgt de bordjes, er zijn tientallen vrijwilligers en je bent op tijd weer thuis. Mooi dagje!

www.fcbrabantia.nl/

Share this post