Mijn fiets & ik: 500km fietsen in Malawi

Mijn fiets & ik: 500km fietsen in Malawi

Voor de rubriek ‘Mijn fietsen/" 7136 target="_self">fiets & ik’ kunnen Pedala & fietsen/" 7136 target="_self">Fiets volgers persoonlijke fietsverhalen insturen. Deze week het persoonlijke verhaal van Ciska.

Ciska mag elke dag als gynaecoloog in opleiding getuige zijn van het ontstaan van nieuw leven. Maar als je wieg ergens anders staat, kan je toekomst er heel anders uitzien. En daarom gaat ze fietsen in Malawi, voor het goede doel. 

Ciska: ”Je kunt wel zeggen dat ik niet zo goed ben in stilzitten. Geen moment op de dag blijft onbenut, geen dag gaat zomaar voorbij, geen nieuw jaar wordt gestart zonder nieuwe uitdagingen. Een uitdaging voor 2019 was zo gevonden: Fietsen in Malawi voor het goede doel. Een fysieke uitdaging, prachtige reis en inspanning leveren voor een goed doel in één.

Een actieve leefstijl maakt dat ik me fit en energiek voel en
makkelijker door de onregelmatige diensten heen kom

Het fietsen is een aantal jaren geleden begonnen. Mijn vader zette zijn racefiets door blessures aan de kant en ik dacht ‘’misschien is die fietsen/" 7136 target="_self">fiets wel geschikt voor mij!’’ Ik ben nu 27 en vind het fietsen elke dag nóg een beetje leuker worden. Toen ik me in 2017 opgaf voor de Alpe d’Huzes werd het tijd voor een eigen racefiets en wat is dat een fantastische stap geweest. De Alpe d’Huez werd beklommen. Ik was trots, maar ook gedreven, omdat ik nog veel beter in vorm wilde komen. Niet lang daarna leerde ik mijn vriend Thijs kennen. Een sportfanaat die naast zijn fulltime baan meerdere keren per week zijn racefiets pakt, door weer en wind. Waar ik hem eerst voor gek verklaarde, ben ik inmiddels zelf ook zo enthousiast dat ik zelfs met vrieskou gewoon opstap voor een ritje en elk moment aangrijp om er even tussenuit te gaan op de racefiets! Een actieve leefstijl maakt ook dat ik me fit en energiek voel, makkelijker door de onregelmatige diensten heen kom en met een voldaan gevoel kan genieten van alle andere leuke dingen in het leven.  

Leven vol potentie
Dit jaar is het tijd voor een nieuwe uitdaging! Ik vertrek in juni voor een fietstocht in Malawi om de meisjes een betere toekomst te kunnen bieden. Elke dag mag ik als gynaecoloog in opleiding getuige zijn van het ontstaan van nieuw leven. Een pasgeborene, vol potentie, wordt in Nederland geboren in een omgeving waar vrijwel alles mogelijk zal zijn. Vanzelfsprekend is dit echter niet. Als je wieg ergens anders staat, kan je toekomst er geheel anders uitzien.

Een baby wordt in Nederland geboren in een omgeving waar vrijwel alles mogelijk zal zijn. Maar vanzelfsprekend is dit niet. 

 Cycle for Plan is een gesponsorde fietstocht georganiseerd door de ontwikkelingsorganisatie Plan International Nederland. Elke deelnemer haalt €4000,- om mee te fietsen. Onderweg bezoekt de groep deelnemers projecten van Plan waar geld voor is ingezameld. De Malawi-editie van Cycle for Plan voert door groene glooiende heuvels en langs traditionele dorpen. We fietsen via Kasungu naar Mzuzu en vervolgen daarna de route naar het zuiden via Lake Malawi. Na een route van totaal 500km en 6000 hoogtemeters over verharde wegen en dirt roads, eindigt de tocht na 7 dagen bij het meer bij Nkhotakota.

500km tegen kindhuwelijken
De opbrengst van Cycle for Plan Malawi investeert Plan in programma’s tegen kindhuwelijken. Malawi staat op de negende plaats van landen met het hoogste aantal kindhuwelijken ter wereld. Kindhuwelijken maken een goede toekomst voor meisjes onmogelijk: ze kunnen hun schoolopleiding niet afmaken, lopen grotere kans om te worden mishandeld en hun gezondheid komt ernstig in gevaar door een zwangerschap op jonge leeftijd. Plan strijdt tegen kindhuwelijken door toegang tot onderwijs voor meisjes te vergroten en helpt meisjes om hun zelfvertrouwen op te bouwen. Ook lobbyt de organisatie voor betere handhaving van de wet.

Een betere stimulans om tijdens de koude dagen door te blijven fietsen is er niet. Met een combinatie van wielrennen, HIIT training en spinning hoop ik de juiste voorbereiding te treffen voor de kilometers in Malawi. Ik kijk er enorm naar uit! Het spannendste is misschien nog wel het werven van sponsoren en inzamelen van geld!”

Wil jij Ciska helpen haar doel te bereiken? Bezoek haar actiepagina: https://malawi.cycleforplan.nl/actie/ciska-slaager.

Share this post