Deze vrouw rijdt de gehele Vuelta vóór de profs uit

Deze vrouw rijdt de gehele Vuelta vóór de profs uit

Wie zegt dat de grote wielerrondes alleen voor mannen zijn? Eerder las je al over deze 13 vrouwen die de Tour de France 2018 uitreden. Deze keer gaat het om één vrouw: Monika Sattler. Zij is de eerste vrouw ooit (!) die elke 3300km van de Vuelta gaat rijden op dézelfde dagen als de professionals. 

Bij de naam Monika Sattler gaat er misschien niet direct een belletje rinkelen, maar deze ambitieuze Duiste (32) staat bekend om haar bijzondere fietsavonturen. Ze heeft hierdoor zelfs de bijnaam ‘Rad Monika’ gekregen. Haar nieuwste uitdaging: alle Vuelta-ritten in haar eentje rijden, vóór de profs uit.

Van management consultant naar fulltime fietser
Ruim anderhalf jaar geleden besloot Monika om haar leven te veranderen. ”Voor m’n gevoel was ik mijn tijd aan het verspillen met een baan waar ik geen plezier meer aan beleefde. Een baan waarbij ik mijn passie niet kon volgen, mijn dromen niet kon najagen. Mijn grootste angst was dat ik als 90-jarige spijt zou hebben van alle dingen die ik níet gedaan had.”, aldus Monika. En dus nam ze een drastisch besluit door ontslag te nemen én naar Spanje te verhuizen, zonder dat ze één woord Spaans sprak. De reden? Fulltime bezig kunnen zijn met haar passie: wielrennen.

Monika: ”Voor iemand die altijd graag alles op orde heeft, was het een hele zware beslissing om mijn baan zomaar op te zeggen. Want wat ging ik nu doen? Ik besloot dat Malaga misschien wel de geschikte locatie zou zijn om een nieuwe hoofdstuk te starten. En dus boekte ik een enkele reis en vertrok ik met mijn fietsen/" 7136 target="_self">fiets en een paar andere bezittingen naar Spanje. Ik was nog nooit in Malaga geweest, kende niemand en sprak geen woord Spaans. Een huurauto en hotelovernachting was het enige plan van dit nieuwe hoofdstuk.”

Ik was nog nooit in Malaga geweest, kende niemand en sprak geen woord Spaans

De Vuelta 2018
En zo begon het nieuwe leven van ‘Rad Monika’, waarbij haar passie wielrennen iedere dag centraal staat. Haar doel? Anderen inspireren met haar levensverhaal door te werken als ‘motivational/corporate speaker’ én zoveel mogelijk bijzondere fietsavonturen beleven. De eerstvolgende is dus het rijden van de Vuelta 2018.

”Mijn idee om de Vuelta enkele uren vóór de profs te rijden werd niet door iedereen goed ontvangen. Ik kreeg behoorlijk wat sceptische berichten, maar juist de uitdagingen die onmogelijk lijken, spreken mij aan. Weet ik wat ik allemaal kan verwachten? Nee. Ga ik het halen? Misschien niet. Het enige wat ik kan doen is zorgen voor een zo goed mogelijke voorbereiding.”

En die voorbereidingen zijn niet niks. Op haar social media deelt ‘Rad Monika’ haar trainingsschema’s. Zo reed ze in juni 1100km in 5 dagen, van Mallorca naar Munchen. Solo en met niets meer dan een klein tasje met een t-shirt en korte broek. Ook reed ze de ‘Haute Route Pyrenees’, 910km met 19300 hoogtemeters in 7 dagen tijd. Of wat dacht je van de Haute Route Alpes: 895km met 22000 hoogtemeters , ook in 7 dagen tijd. Ook via Strava houdt ze iedereen op de hoogte van haar absurde fietstochten (leuk om te volgen!)

Dit betekent dat ze 21 etappes in haar eentje rijdt en daarmee 3254 kilometer op de teller zet

Of ze de Vuelta nu daadwerkelijk uitrijdt of niet: trots is Monika sowieso. ”Wat er ook gebeurt, dit project heeft me al zoveel waardevolle lessen geleerd en mensen bij me gebracht die ik anders nooit zou hebben ontmoet.” Het Vuelta avontuur start volgende week op 24 augustus. Kort voordat de Vuelta-profs passeren, rijdt Monika al over exact hetzelfde parcours. Dit betekent dat ze 21 etappes in haar eentje rijdt en daarmee 3254 kilometer op de teller zet. Mocht het haar lukken alle etappes te voltooien dan is ze de eerste vrouw die de Vuelta tegelijkertijd met de mannen uitrijdt!

Meer weten over Monika en haar fietsavonturen? Bezoek dan haar website.

Share this post